fbpx

2023 végéig alkalmazható az amerikai-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény

Az adóhatóság felidézte: az Amerikai Egyesült Államok tavaly július 8-án diplomáciai úton értesítette Magyarországot, hogy egyoldalúan felmondja a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményét Magyarországgal január 8-val. Forrásadós jövedelmeknél a 2024. január 1-jén vagy ezt követően fizetett, illetve beszámított összegekre, míg egyéb adók esetében a 2024. január 1-jén vagy ez után kezdődő adózási időszakokra az egyezmény rendelkezései hatályukat vesztik – közölte a NAV.
Ez a személyi jövedelemadó szempontjából azt jelenti, hogy 2024. január 1-jétől a külföldről származó jövedelem adóztatására mindkét állam saját jogszabályai alapján lesz jogosult, az Egyesült Államokból származó jövedelmet nem egyezményes országból származó jövedelemként kell majd kezelni – ismertették. Társasági adó szempontjából szintén úgy kell kezelni az amerikai és a magyar fél közötti ügyletekből származó jövedelmet, mint amely nem egyezményes országból származik, így az Egyesült Államokból származó forrásadós jövedelmekből – például osztalék, kamat – a saját belső szabályai szerinti mértékű forrásadót vonhat le – jelezte az adóhatóság.
(MTI)
The post 2023 végéig alkalmazható az amerikai-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény appeared first on Adó Online.