fbpx

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

TAO-mentesség
Amennyiben egy cég él a lehetőséggel és utólagosan bejelenti a részesedésszerzést, úgy egy jelentősen kedvezményes adómértékkel leróhatja az adókötelezettséget (9% helyett 1,8% nagyságrendű adóterheléssel lehet számolni), és ezzel a későbbi tulajdonrész értékesítése társasági adó mentes lehet. Ezt azonban már csak korlátozott ideig tudja megtenni.
Kinek éri meg?
Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere szerint a bejelentés pótlása azon vállalkozások számára mindenképpen kedvező lehetőség, akik elmulasztották bejelenteni a korábban megszerzett üzletrészeiket, részesedésüket és azok piaci értéke meghaladja vagy a jövőben nagy eséllyel meg fogja haladni annak könyv szerinti értékét. Ezen esetben a részesedés bejelentése és a kedvezményes adómérték megfizetése egy potenciális jövőbeli értékesítés során keletkező társasági adófizetési kötelezettséget törölheti.
Mit kell tenni?

Részletesen megvizsgálni a bejelentett és be nem jelentett részesedését, ebben célszerű adótanácsadó segítségét kérni.
Dönteni a be nem jelentett részesedés utólagos bejelentéséről, megvizsgálni, mikor lehet ez előnyös.
A részesedést utólagosan (de legkésőbb május 31-éig) bejelenteni a NAV felé
A bejelenteni kívánt részesedés piaci értékét meghatározni független szakértő bevonásával, amely szintén időigényes folyamat, így érdemes minél hamarabb cselekedni.
Kalkulációt készíteni a bejelenteni kívánt részesedés utáni adókötelezettség összegének megállapítására.
Nyilvántartást készíteni a bejelentett részesedés alátámasztására

A bejelentés határideje: 2024. május 31. (normál üzleti éves adózók esetén), ezen határidő jogvesztő – hívta fel a figyelmet Bagdi Lajos.